میلگرد از آن جهت پر اهمیت است که به عنوان اصلی ترین ماده اولیه در ساخت و ساز به حساب می آید.
تولید کنندگان این محصول پرکاربرد را در انواع مختلفی چه از لحاظ شکل ظاهری و چه از لحاظ ساختار و ترکیبات شیمیایی تولید می کنند.وجود تفاوت ها در شکل ظاهری، ترکیبات و نوع ساخت محصول باعث ایجاد تفاوت در رفتار نهایی محصول می شود.
به طور کلی میلگرد ها مقاطعی توپر و بلند که برای جبران نیروی کششی بتن در فندانسیون ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد را میلگرد می گویند.
این محصول را می توان از دو جهت طبقه بندی کرد:
1-به طور کلی این مقاطع به دو نوع ساده (ترانس)و آجدار تقسیم می شود که مقاطع آجدار خود انواع مختلفی دارد. میلگرد ترانس یا ساده مقاطعی تو پر و طویل می باشند که در تمام سطح مقطع هیچ گونه برآمدگی یا به اصطلاح آج وجود ندارد.
2-مقاطع آجدار از لحاظ شکل ظاهری خود به سه دسته آجدار مارپیچ، آجدار جناقی و میلگرد با آج های مرکب که ترکیبی از دو مقاطع مارپیچ و جناقی است دسته بندی می شود.
تفاوت میلگرد از لحاظ شیوه ساخت:
این محصول را به سه شیوه سردکاری، میکروآلیاژی و ترمکس تولید می شود:
1-سردکاری
در روش نورد سرد تولید در دمای پایین صورت می گیرد. مقاطعی که در این روش تولید می شوند مقاومت تسلیم بالا و شکل پذیری پایین داشته و باید توجه داشت که از مقاطع تولید شده به این روش در منطق زلزله خیز به هیچ عنوان نباید استفاده کرد.
2-میکروآلیاژی
مقاطع تولید شده در این روش به آرامی در هوای آزاد خنک می شوند به همین علت محصول دارای مقاومت بالا می باشد به همین جهت در مناطق زلزله خیز استفاده از این مقطع توصیه می شود.
3-ترمکس
در این شیوه مقاطع را از شمش های با کیفیت پایین تولید می کنند همچنین بعد از تولید محصولی که دمای بالا دارد را به سرعت خنک می کنند. این کار باعث خنک شدن سطح میلگرد و گرم ماندن مغز آن و در نتیجه تفاوت مقاومت در سطح و مغز محصول می شود. یکباره خنک کردن مقطع باعث پایین آوردن مقاومت سطح میلگرد شده از همین رو برای استفاده در مناطق زلزله خیز مناسب نمی باشد.
تفاوت میلگرد از لحاظ آنالیز
مقاطع ساده و بدون آج با آنالیز 240 و مطابق با استاندارد ملی ایران 3132 ساخته می شود.در ترکیبات این استاندارد به میزان 60 درصد سیلیسیم، 24 درصد کربن، 0.85درصد منگنز، 0.55 درصد گوگرد و 0.055 درصد فسفر وجود دارد.
مقاطع آجدار موازی مارپیچ با آنالیز 340تولید می گردد. این محصول مقاطعی تقریبا نرم بوده با این حال از مقاطع ساده سخت تر است و حالت شکننده دارد. ترکیبات موجود درآن شامل 65 درصد سیلیسیم، 1.4درصد منگنز، 0.055درصد فسفر، 0.055درصد گوگرد و 34 درصد کربن می باشد.
مقاطع آجدار جناقی با آنالیز 400 می باشد. به دلیل وجدرصد بالای کربن در ترکیبات این محصول(39درصد) جزء مقاطع بسیار ترد و شکننده قرار می گیرد.
مقاطع آجدار مرکب نیز با گرید 500 ساخته می شوند. تفاوت آن در نوع آج های محصول می باشد در صورتیکه در ترکیبات آن تفاوت چندانی با دو نوع 1 و 2 ندارد.
مفتول خوش تراش
به طور کلی مفتول در دسته محصولات نیمه تمام قرار می گیرد. این محصول در صنعت برای ساخت سیم مورد استفاده قرار گرفته و از طریق نورد بیلت و شمش در کارخانه نورد تولید می گردد. محصول نیمه نهایی تولید شده توسط شمش و بیلت پس از کشش سرد به سیم تبدیل می شود. در روش نورد گرم ابتدا شمش های فولادی به درون کوره های حرارتی نورد ریخته می شود و بعد از نیل به درجه حرارت مورد نظر برای عملیات نورد به خطوط تولید منتقل می گردد. میلگرد کلاف با نام وایررود نیز در صنعت شناخته می شود و به عنوان مواد اولیه تمامی مفتول های خاص صنعتی و گالوانیزه و آرماتوربندی به کار می رود.
پس از تولید میلگردها ، با استفاده از دستگاه مورد نظر به صورت کلاف دسته بندی می گردد. فولادی که برای تولید میلگرد مفتول استفاده می گردد به وسیله تمامی فرآیندهای فولادسازی نظیر کوره روباز و کوره قوس الکتریکی و کنورتور تهیه می گردد. این محصول از شمش بیلت و توسط نورد گرم تولید می شود و به عنوان یک محصول نیمه نهایی در صنعت شناخته شده و پس از طی مراحل کشش سرد به انواع سیم تبدیل می گردد.
پس از تولید مفتول در مرحله نهایی به شکل کلاف در می آید. قطر داخلی این کلاف ها به میزان 85 میلی متر می باشد و وزن آن ها نیز حدود 22000 کیلوگرم است. ابعاد و وزن این کلاف ها توسط ظرفیت کارخانه نورد تولیدی تعیین می گردد و با جوشکاری کلاف ها وزن های بیشتری از آن حاصل می گردد. از انواع مفتول ها به موارد زیر می توان اشاره کرد.
وایر رود کم کربن
این محصول دارای درصد کربن پایینی بوده و قابلیت کشش پذیری بالایی دارد. وایرراد کم کربن امکان جوش پذیری بالا داشته و آنالیز شیمیایی آن ها به گونه ای است که امکان جوش پذیری بالایی را در حین عبور از دوره های کشش در سرعت بالا دارد. از دیگر قابلیت های این محصول می توان به چکش خواری بالا، قابلیت نورد در حالت سرد و قابلیت کنترل ازدیاد طول مناسب می توان اشاره کرد.
وایررود با کربن متوسط و پرکربن
از مصارف این مفتول ها می توان به صنعت تایر و لاستیک، تولید انواع فنر، سیم و سازه های پیش تنیده سیم بکسل و سیم پیانو اشاره کرد. مشخصات شیمیایی آن ها در جدول زیر آورده شده است.
مفتول ها جهت تولید سیم های جوش و الکترود
این محصولات برای تولید انواع سیم جوش و الکترودها از رده B7018 تا E6010 مورد استفاده قرار گرفته و برای تولید آن ها از فولادهای جوشان، نیمه آرام و یا کاملا آرام استفاده می گردد.
فرآیند کشش مفتول
در این فرآیند با عبور یک مفتول از میان قالب کشش سطح مقطع آن را کاهش می دهند. این فرآیند در سیم کشی برق، فنرها، گیره های کاغذ و تولید انواع سیم های مفتولی مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوت این فرآیند با فرآیند اکستروژن این است که در کشش ، مفتول از میان قالب کشیده شده در حالی که در فرآیند اکستروژن از میان قالب هل داده می شود. کاهش سطح مقطع در مفتول هایی با مقطع کوچک در حدود 25-15 درصد و در مفتول هایی با مقطع بزرگ در حدود 45-20 درصد می باشد.
ادامه مطلب